Ring oss på Tlf: 32 79 70 00

Spa-historikk

En Spa-historie – fra Roma til Holmsbu

Spa-historikk

    Spa-begrepet har sitt utspring fra «salus per aqua» – SPA – som er latin og betyr «helse gjennom vann».  Man tror at det var den romerske keiser Nero som først brukte utrykket.

I romerrikets storhetstid begynte utviklingen av en ny type badekultur, som var noe mer enn et vanlig badehus. Badehusene var sosiale samlingshus med gymnastikksaler, bibliotek, restauranter og samlingssaler og de romerske keiserne overgikk hverandre i å bygge de flotteste badehusene for å vise sin storhet.

Etter hvert som romerriket spredte seg utover store deler av Europa spredte også den romerske kulturen seg. Blant nybyggene som reiste seg i takt med den romerske fremmarsjen var nye og storslåtte badehus. Ofte ble disse badehusene lagt til områder med mineralrike og varme kilder. Så betydningsfulle var disse badene at flere byer i Europa bærer i dag navnene etter badehusene.

Eksempler er:
• Baden-Baden i Tyskland
• Bath i England
• Vichy i Frankrike
• Spaa i Belgia

Selv om romerne tok med seg sine badetradisjoner til Europa respekterte de likevel de lokale tradisjonene. Derfor utviklet badene seg forskjellig – alt etter hvor i Europa de ble etablert.

Helsebringende effekt
Etter romerrikets fall dalte også badenes popularitet. Først ved slutten av 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet fikk de gamle badene sin renessanse. Man oppdaget at lokale varme kilder kunne ha en helsebringende effekt, og begynte å markedsføre «helse gjennom vann».

Utviklingen gikk videre og dannet en ny kur-tradisjon basert på vann, naturskjønne omgivelser med godt turterreng, og behandlinger med urter og alger. Europas sosieté valfartet de nye kurstedene. Her kunne man nemlig kurere kramper (les; stive og ømme ledd og muskler), og i tillegg pleie det sosiale liv.Veien har vært lang fra da til nå, men forskjellene er ikke så store.

En typisk romersk Spa-dag kunne fortone seg slik:

-Trening (ballspill bryting og boksing på sekker)
-Opphold i et varmt og fuktig rom
-Oljer
-Badstue
-Til slutt – skrubb og en god kroppsmassasje når
muskulaturen var myk og varm.

Fire kriterier for Spa-betegnelse

Det er den internasjonale bransjeorganisasjonen ISPA (International Spa Association) som gir autorisering for bruk av betegnelsen Spa. Medlemmene må oppfylle visse krav, basert på de fire «hjørnesteinene».

1. Vannelementer.
I og med at Spa konseptet er basert på «helse gjennom vann» så er vannaktiviteter vanlig.
Spa-anlegget skal tilby gjestene ulike former for mosjon, helst både utendørs og innendørs. (Det er ikke krav til begge deler).

2. Spa-mat.
Spa-kjøkkenet skal holde et høyt nivå, med rene og naturlige råstoffer. Menyen skal være fargerik med mange innslag av frukt og grønnt. Den skal samtidig være lav i kaloriinnhold. Spa-mat behøver ikke være vegetarisk. Alkohol og koffeinholdige drikker er tillatt.  Spa-filosofien går ut på å oppmuntre gjesten til en sunnere livsstil og ikke komme med pekefingeren og forbud.

3. Stressredusering/stressmestring.
Mind-Body trening er en naturlig del av Spa-konseptet. Ulike tilbud som for eksempel Yoga, meditasjon og Qigong er vanlig.

4. Spa-behandlinger
Her tilbys ulike typer av kropps og ansiktsbehandlinger, kurbad, massasje, hånd og fotbehandlinger med mer. Spa-behandlingene skal oppfattes som stressreduserende, gi økt velvære og avspenning.

Summen av disse gir en helhet som vil kunne pleie hele kroppen, både fysisk og psykisk.